nieuws

 

 

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

AMBITIE INZAKE CLEANTECH MOET MINSTENS INTERNATIONAAL ZIJN

Houthalen-Helchteren heeft zich al een aantal jaren gepositioneerd als centrum voor cleantech. Met het NAC – nieuw administratief centrum – als gemeentehuis, met Greenville als nieuw merk en bestemming voor het gerenoveerde KS-gebouw, met i-Cleantech als Vlaams kennispromotor en met de Cleantech Community Limburg om zoveel mogelijk ondernemers te inspireren.

Dat deze bovengrondse structuren zich ontwikkelen heeft misschien met de ondergrond vandoen, maar zeker met de strategische keuzes die zijn gemaakt. Het gaat over duurzame of hernieuwbare energie, met wind en zon, over hernieuwbare of hergebruikte grondstoffen, maar ook en vooral over hergebruik van bepaalde kennis die uit de exploitatie van steenkoolmijnen werd onthouden.

Leuven-Eindhoven-Aachen-Liège

Houthalen-Helchteren is perfect gelegen in de ruit tussen kenniscentra in Leuven, Eindhoven, Aachen en Liège, zonder Hasselt te vergeten. Dit betekent dat je meteen toch in de Euregio actief kan zijn en met het Ruhrgebied in je achtertuin moet je die ambitie tonen. Want ook Eindhoven profileert zich graag als slimme regio.

Met Greenville en de Cleantech Campus, en nog te ontwikkelen lab-to-fab plannen, vlakbij moeten we niet aarzelen om deze expertise te claimen en te tonen.

Closing the circle en bouwsector

Het Remo-stort, ook in de gemeente, is een internationaal voorbeeld van “landfill mining” en “closing the circle”; circulaire economie op zijn best. Ook “urban mining” is zo’n term waarvan de invulling de komende jaren misschien van hieruit kan mee geleverd worden.

Als je in de wereld van 7 miljard mensen geregeld naar Afrika en Azië reist, dan besef je wel dat er zoveel afval in de wereld is, dat het wellicht een pure noodzaak wordt voor onze westerse beschaving om die bergen aan te pakken om er niet onder bedolven te worden.

Limburg kent een belangrijke bedrijvigheid in de bouwsector; niet alleen in constructie en infrastructuurwerken, maar ook in de productie van bouwelementen of afwerking en in architectuur. Ook die sector kan enorme concurrentiële voordelen plukken uit een circulaire strategie.

NEWBUSINESSFORUM gaat daarom ook bijzondere aandacht besteden aan kennis over “financieringsmodellen in de circulaire economie”.

 

Indien je interesse hebt in dit onderwerp, mail je CIRCULAIRE ECONOMIE naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MET DANK AAN DEZE PARTNERS

01.jpg03.jpg04.jpg05.jpg06.jpg07.jpg08.jpg